HELLÓ! EZ ITT A TASTE BALATON FESZTIVÁL !
2025. március 7-16. között immár második alkalommal rendezzük meg a TASTE BALATON fesztivált: ez a 10 nap a találkozásokról, a gasztronómiáról, a kultúráról, a Balatonról, és ezek összefonódásáról szól..
A 10 napos TASTE BALATON fesztivál ötlete 2024-ben kelt életre, több, mint húsz balatoni étterem, valamint borászatok, kulturális intézmények és a Balaton Bike 365 összefogásával. Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, amire minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és válogatott programokkal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen! Óriási öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a fesztiválnak már első alkalommal is hatalmas sikere és visszhangja volt, a legtöbb program teltházzal futott, így 2025-ben hasonló értékek mentén folytatjuk.
A TASTE BALATON fesztivál különlegessége, hogy az éttermek a saját helyükön mutatkozhatnak be, a látogató pedig végig az események részese lehet. Így bárki könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy akár egy étterem konyhájában találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekesed zenél majd a vacsora mellé. A TASTE BALATON keretében teret adunk az éttermeknek és nektek, hogy még jobban egymásra találjatok! Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyi élményt tud nyújtani, mint nyáron.
A TASTE BALATON fesztivál keretében 2025-ben is közel 100 különleges program közül választhatsz, és a TASTE BALATON+ keretében még több balatoni helyszínt ismerhetsz meg! A kiemelkedő gasztroélmények mellett részt vehetsz koncertvacsorán, könyvbemutatón, gasztrosétán, kiállításokon, workshopokon, baráti reggelin és biciklitúrán is! Nincs más dolgod, mint kiválasztani a neked tetsző programot, és bejelentkezni! Nézz körül honlapunkon, kattints a programokra és fedezd fel a Balaton legkerekebb fesztiválját!
Kik vagyunk?
CSAPODY BALÁZS
alapító
Gasztronómiai szakember, étterem tulajdonos
A balatonszemesi Kistücsök FOOD & ROOM tulajdonosa, a magyar gasztronómia és turizmus egyik legismertebb arca, akinek több évtizede tartó teljes munkássága a Balaton jövőjét tartja szem előtt. 1992-ben nyitotta meg a Kistücsök éttermet, ami azóta nem csak regionális, hanem országos szinten is az egyik legismertebb étterem. 2021-ben az étterem szálláshellyel és degusztációs menünek is helyet adó Séfszobával bővült. Csapody Balázs kezdettől fogva kizárólag a négy évszakos Balatonban gondolkodik, célja a régió legjobb alapanyagainak és borainak felkutatása és bemutatása. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. 2014-ben az Év Vendéglőse díjat kapott, 2017-ben elnyerte a Gundel Károly díjat, a Balaton Ünnepe fesztiválon 2021-ben életműdíjat kapott.
BUDAVÁRI DÓRA
alapító, kommunikációs és kreatív igazgató, projektvezető
Szívügye a Balaton, a gasztronómia, a jó borok és az egész éves balatoni szezon megteremtése, ezen dolgozik több mint 10 éve. Gasztro- és bormarketinggel, PR-al foglalkozik, eseményeket szervez, cikkeket ír. Jó ideje kétlaki életet él, melynek szerves része a Szent György-hegyi ház és szőlő, a présház aljában pop-up borboltot nyitott helyi borokkal. Számos Balatonnal kapcsolatos kezdeményezés elindítója és előremozdítója, indulásakor ő volt a WeLoveBalaton főszerkesztője, évekig részt vett a Paloznaki Jazzpiknik felépítésében és szervezésében, 2018 óta a badacsonyi Gasztrohegy szervezője, a Szent György-hegy HAJNALIG és MATINÉ fesztiválok alapítója, az 1bor1vers projekt szervezője. Munkájának fontos sarokkövei a régió szereplőinek összekötése, a fenntarthatóság és az értékteremtés.
KALAS GYÖRGYI
alapító, programigazgató, projektvezető
Gasztronómiával foglalkozó író, újságíró
Több, mint tíz éve járja rendületlenül a balatoni régiót, hogy felkutassa és bemutassa a balatoni éttermeket, termelőket, és elősegítse a négyévszakos Balaton kialakulását. Elsők között vágott bele itthon a gasztronómiai újságírásba és tudósított a balatoni gasztroforradalomról. Élményeiről rengeteg cikk, és Magyar tengeri gasztrokönyv címmel könyv is született, jelenleg újságíróként és szerkesztőként a Street Kitchen csapatát is erősíti. Elhivatottan segíti a Balaton, és a más vidéki régiók népszerűsítését és a magyar gasztronómia fejlődését. Rendkívül fontosnak tartja a gasztronómiai ismeretterjesztést, négy gasztronómiai témájú könyve jelent nagy sikerrel, gyerekeknek szóló gasztrokönyve 2023-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat. Több helyszínen tart gasztrosétákat, gasztronómiai témájú beszélgetéseket és gyerekeknek gasztro-workshopokat.
CSAPODY BENCE
kreatív tanácsadó, Taste Balaton+
Szállodavezető, gasztronómiai-turisztikai tanácsadó
Egy percig sem volt kérdés számára, hogy édesapja nyomdokaiba lépve ő is a vendéglátás felé fordul. Az egyetemen végzett tanulmányai után a Dubaji Világkiállítás magyar megjelenésének tervezésén dolgozott, majd a Magyar Turisztikai Ügynökségnél projektvezetőként a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia vendéglátási stratégiájának megalkotásáért felelt. Ezt követően tért haza Balatonszemesre, ahol a 21 szobás Kistücsök FOOD & ROOM szálláshelyét vezeti 2021 óta. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Corvinus Egyetemen doktorjelölt és óraadó, fő kutatási területe a vendéglátási rövid értékláncok, a gasztronómiai turizmus, valamint a kulináris fesztiválok vizsgálata.
BALOGH BIANKA
projektvezető, Taste Balaton+
Borok és gasztronómia – különleges helyek felfedezése, izgalmas ízek tapasztalása. Kóstolni, megélni, és mesélni róla, ezek jelentik számára a mindennapos motivációt. Célja, hogy munkájával értéket teremtsen, így nem is volt számára kérdés, hogy csatlakozzon a Taste Balaton csapatához. Az elmúlt években a Bortársaság marketing kommunikációs menedzsereként dolgozott, innen a borok és a gasztronómia iránti szenvedély. A folyamatos fejlődés elengedhetetlen számára, így idén elvégezte középfokú WSET képzést, a következő cél a felsőfok megszerzése. Social media managerként több étterem életébe belelát, és a jövőben sem titkolt célja segíteni a gasztronómiai szereplők kommunikációját.
Szomor Rebeka
social media és content manager
A gasztronómia és a vendéglátás világa régóta meghatározó része az életének. Szenvedéllyel fedezi fel a különleges helyszíneket és izgalmas ízeket, és mindezeket örömmel osztja meg másokkal is. A Taste Balaton social media és content managerként célja, hogy élményt és értéket közvetítsen a Balaton iránt elkötelezett közönség számára. Tapasztalatát rangos hazai vendéglátóhelyek marketingjében szerezte, beleértve egy Michelin Zöld-csillagos éttermet is. Munkája során olyan területeken dolgozott, mint a tartalomgyártás, közösségi média kezelés és rendezvényszervezés.
KÜLDETÉSÜNK:
A TASTE BALATON küldetése három alappilléren nyugszik:
- Helyi alapanyagok tisztelete
- Kulturális sokszínűség
- Közösség és összetartozás
A fesztivál egyik központi eleme a helyi termelők támogatása és az általuk előállított termékek bemutatása, mely elköteleződésünket is mutatja a fenntartható gasztronómia iránt. Az esemény során az éttermek kínálata elsősorban a régió sajátos alapanyagaira épül, így a látogatók a Balaton környékének autentikus ízvilágát ismerhetik meg.
A TASTE BALATON nem csak a gasztronómiáról szól, hanem a Balaton kulturális sokszínűségét is bemutatja és átfogó képet ad a térség kulturális életéről. A különböző művészeti ágak összefonódása lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók egy teljesen új perspektívából ismerjék meg a Balatont.
A TASTE BALATON egyik fontos üzenete, hogy összehozza a helyi közösségeket és a Balaton szerelmeseit. A helyi éttermek, borászatok és kulturális intézmények szoros együttműködése példát mutat arra, hogyan lehet egy közös cél érdekében összehozni a különböző szereplőket. Az esemény a látogatóknak lehetőséget biztosít arra, hogy személyesen találkozzanak a séfekkel, alkotókkal, művészekkel, és ezáltal közvetlen kapcsolat alakuljon ki köztük.
Célunk, hogy a TASTE BALATON a Balaton régió legmeghatározóbb kulináris és kulturális rendezvénysorozatává váljon, amely túlmutat a klasszikus értelemben vett gasztronómiai fesztiválok világán, miközben hozzájárul a térség egész éves turisztikai vonzerejének növeléséhez.
A 10 napos TASTE BALATON fesztivál ötlete 2024-ben kelt életre, több, mint húsz balatoni étterem, valamint borászatok, kulturális intézmények és a Balaton Bike 365 összefogásával. Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, amire minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és válogatott programokkal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen! Óriási öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a fesztiválnak már első alkalommal is hatalmas sikere és visszhangja volt, a legtöbb program teltházzal futott, így 2025-ben hasonló értékek mentén folytatjuk.
A TASTE BALATON fesztivál különlegessége, hogy az éttermek a saját helyükön mutatkozhatnak be, a látogató pedig végig az események részese lehet. Így bárki könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy akár egy étterem konyhájában találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekesed zenél majd a vacsora mellé. A TASTE BALATON keretében teret adunk az éttermeknek és nektek, hogy még jobban egymásra találjatok! Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyi élményt tud nyújtani, mint nyáron.
A TASTE BALATON fesztivál keretében 2025-ben is közel 100 különleges program közül választhatsz, és a TASTE BALATON+ keretében még több balatoni helyszínt ismerhetsz meg! A kiemelkedő gasztroélmények mellett részt vehetsz koncertvacsorán, könyvbemutatón, gasztrosétán, kiállításokon, workshopokon, baráti reggelin és biciklitúrán is! Nincs más dolgod, mint kiválasztani a neked tetsző programot, és bejelentkezni! Nézz körül honlapunkon, kattints a programokra és fedezd fel a Balaton legkerekebb fesztiválját!