Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide

Taste Balaton +

Szászi Birtok

Hegymagas

H-V: 10-17

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 20 hektáron gazdálkodnak, birtokuk a Szent György-hegyen van. Filozófiájuk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyuk: értékállót és szépet alkotni, a környezetük maximális tiszteletbentartásával. Természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva mesélik el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.

2HA Szőlőbirtok

Hegymagas

P-SZo: 12-18

A 2HA egyszemélyes, szenvedélyes vállalkozás, melynek mozgatórugói a kísérletezés, a teremtés: Török Csaba tulajdonos-borász a fejlődésben hisz. Talán nem véletlen, hogy nála talált otthonra a Toszkánából ismert szőlőfajta, a Sangiovese is, ami itt, a Szent György-hegy déli lejtőin, a víztükörről visszaverődő napsütésben, a vulkanikus talajon legalább olyan jól érzi magát, mint Olaszországban. És mostmár olajfák is vannak körülötte, amiknek terméséből az első magyar olivaolaj is elkészült. Ha megkóstolnád a borokat vagy kifjezetten az olivaolaj érdekel, jó helyen jársz!

Folly Arborétum és Borászat

Badacsonyörs

V-P: 10-18
SZo: 10-20

Örökzöld kert a kikapcsolódás idilli és festői helyszíne. Illatos és díjnyertes badacsonyi borok, ízletes fogások, jókedvű baráti beszélgetések egy balatoni panorámás kert éttermének teraszán? Felhőtlen családi élmény egy hatalmas játszótéren az ezerszínű, mediterrán arborétum közepén? Igen, ez mind a Folly Arborétum. A fesztiválra készülnek tavaszi szabadulószobával, fényfestéses kerti sétával, illetve ünnepi borvacsorával is.

Előzetes regisztráció és jegyvásárlás:
https://www.folly.hu/webshop/esemeny-jegyek
https://www.folly.hu/webshop/esemeny-jegyek/borvacsora-2024-marcius

Ikon Borászat

Balatonlelle

H-P: 8-16

Az Ikon Borászat nagy múltú szőlő- és borművelő hagyományt őrző pincészet, amely 2007-ben családi, baráti összefogással készült el, Konyári János szakmai irányításával. A Taste Balaton fesztiválra Ikon Tulipán – Vertikális Kóstolóval készülnek: 2024. március 08. 18:00.

Pálffy Borterasz

Köveskál

P-SZo: 12-20
V: 12-18

Szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin, illetve a Mező-máli dűlőben helyezkednek el. Vendégeik a Borteraszon megkóstolhatják a teljes szortimentet, a könnyedebb boroktól kezdve a dűlős fehér és vörös borokon át a pezsgőkig. A borok mellé hideg ételekkel tudnak szolgálni, melyeket környékbeli termelőktől szerzik be.

Borbély Családi Pincészet

Badacsonytomaj

H-Cs: 10-16
P-SZo: 10-18
V: 10-14

A badacsonyi táj, a szőlő, a bor tisztelete, szeretete határozta meg a Borbély család életét generációkon keresztül. Családi birtokon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőkkel, a modern és a tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílustól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. A vendégek 5-6-8 tételes vezetett borkóstolós ajánlatok közül választhatnak rövid pince- és birtoklátogatással. A borkóstolók mellé házi készítésű disznóságokból összeállított paraszttálat és sajttálat kínálnak az éléskamrájukból.

Jásdi Pince

Csopak

H-P: 14-20
SZo: 12-20

A Jásdi Pince családi borászat Csopakon, a néhai Ranolder János veszprémi püspök birtokán, Európa egyik legrégebbi borvidékén. Megőrizzük, amit az elődök ránk hagytak, és a természettel harmóniában végezzünk a munkát a szőlőben és a pincében. Hisszük, hogy ezen a különleges adottságú termőhelyen, a Balatonra néző dűlőkben megismételhetetlen karakterű borok születnek. A szőlő elsősorban olaszrizling, a bor pedig Csopaki. A birtok központjában elhelyezkedő, panorámás Borteraszon egész évben várjuk vendégeinket.

Bencze Birtok

Hegymagas

P-V: 14-18

Birtokukat 2011-ben alapítottuk a Szent György-hegyen. Fő céljuk a termőhely legtisztább arcának bemutatása régi magyar fajtákon keresztül. A kezdetektől organikusan, 2014-től pedig biodinamikusan dolgoznak. A 2018-as évjárattól nem derítik, nem szűrik a borokat, és teljesen elhagyták a kénhasználatot is. Úgy gondolják, hogy csak ezen az úton, a lehető legkevesebb beavatkozással őrizhetik meg a gyümölcs részletgazdagságát, energiáját, a termőhely valódi személyiségét. Vendégeik a natúrborok mellett a balatoni panorámában is gyönyörködhetnek.

Zelna Borászat & Borbisztró

Balatonfüred

CS-P: 16-22
SZ: 11-22
V: 11-20

A balatonfüredi Zelna Borbisztróban kötetlen borkóstolásra várnak! Összeállítottak két izgalmas kóstoló sort, amit a fesztivál ideje alatt kérhettek, létszámtól függetlenül. Az egyikben a lendületes, friss tételek, a másikban a komplexebb, érettebb borok kaptak helyet. Hiszik, hogy borokat kóstolni a történetükkel együtt még nagyobb élmény, ezért a kóstolás során szakértő kollégák a borászatról és a borokról is igyekeznek átfogó képet adni, könnyed stílusban mégis informatívan. A borok mellé sajt ízelítővel készülnek, kedvenc balatoni sajtválogatásukból.

Káli Kövek Winery

Köveskál

V-CS: 10-16
P-SZo: 10-20

Olyan borokat készítenek, melyek a szőlőfajta jellegzetességei mellett, hitelesen mutatják be a Káli-vidék sajátos, minerális ízvilágát. A borkészítés tradicionális és lehető legtermé­szetesebb módját követik. Az összetett és rengeteg kézi munkát igénylő folyamatban alapvetően a természet erejére és bölcsességére hagyatkoznak. Programok: március 9-én, szombaton 15 órakor kiállítás megnyitó Rutkai Bori festményeiből és tárlatvezetés a művésznő közreműködésével.A képek megtekinthetőek és megvásrolhatóak a Taste Balaton ideje alatt.

Március 16-án, szombaton 20.00-22.00 között Homonna Attila HYPNO TECHNO LIVE ACT KONCERT.

Pócz Pincészet, Baba-Mama Birodalom

Balatonlelle

P: 9-22
Szo: 11-22
V: 11–20

A Pócz Pincészet panorámás teraszáról – azaz a Kishegyről – Balatonlellét és az északi part tanuhegyeit csodálhatjuk meg. Saját boraival, borkóstólóval és a Bisztró ételeivel várja vendégeit, amit helyi és Dél -Balatoni termelőktől beszerzett szezonális alapanyagokból készítenek el a hegyre látogatóknak. A borok és ételek mellett kedveskednek kisebbeknek is, melyet a Baba-Mama Birodalom és Parajdi Sóbarlang biztosít. Többek között a Lellye és Simi, a két Balatoni Manó könyvéből lesz felolvasás, storyzgatás, majd ennek foglalkoztató füzetében alkotás, valamint a róluk szóló bábelőadással zárul a program.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Balatonlelle

H-P: 8-16
SZo: 9-16

A Bujdosó család három generációja 90 hektár szőlőt művel és készít bort, a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelkedő adottságú dűlőiben. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyi fajtákra, mint az olaszrizling, királyleányka, Irsai Olivér vagy kékfrankos. Emellett egyre komolyabban foglalkoznak a tradicionális pezsgőkészítéssel. A család a Balaton és a vitorlázás szerelmese, egy 70-es cirkálóval a balatoni vitorlás versenyek állandó résztvevői. Március 9-én vezetett kóstolóval készülnek a pince aktuális és korábbi boraiból.

Sabar Borház

Káptalantóti

H-P: 10-15
SZo: 10-20
V: 10-14

Badacsonytól 7 km-re, Káptalantóti határában található kicsiny Sabar-hegy nyugati oldalában lévő borteraszról remek kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és az azt körülölelő tanúhegyekre. Bárki, aki ide kiül egy pohár borral megnyugszik, feltöltődik, és újra hinni kezd minden földi jóban és megérti mi is a “sabarizmus”. Borkóstolással és zenei programokkal is készülnek.

Petrányi Borterasz

Csopak

CS: 15-21
P-Szo: 12-21
V: 12-18

Panorámás borterasz, Csopak egyik legszebb fekvésű panorámás dűlőjében. Jó időben napsütötte szőlősorok fölött, hűvös időben pattogó cserépkályha melege mellett, meghitt, családias légkörben fogadják a vendégeket. A Petrányi Pince elnyerte a Magyarország Legszebb Kisbirtoka címet is. Boraikat vezetett borkóstoló keretében, birtoksétával egybekötve is megismerhetjük. Ebédet, vacsorát, a házias fogásokat tartalmazó, szezonálisan változó, a környékbeli termelők szezonális alapanyagaira épülő étlapról választhatunk.

Kinga Kamrája – Farm Shop

Káptalantóti

K-SZo: 9-18
V: 9-15

A Farm Shopban a saját maguk által tartott, nevelt és készített kecskesajtokon és mangalicatermékeken kívül sok Balaton környéki kistermelő termékeit is forgalmazzák.Kecskesajtjaikat tradicionális módszerekkel, legeltetett kecskéik tejéből nyersen készítik. Egyedülálló módon termelői tőkehúst is be lehet náluk szerezni. Falusi vendégasztalukon az ételek kecskesajt, kecskehús, a bárány- és mangalicahús köré épülnek.Várható ételkínálat váltakozva a háztáji delicatess állandó kínálatán kívül: Kecsketejes kávék, BBQ kolbászok, Pulled goat, kecskesajtos wrap, medvehagymás-kecskesajtos gnocchi. Készülnek lovagoltatással, gyerekkonceerttel és kézműves foglalkozással is.

Vass pincészet

Felsőörs

Szo-V: 15-19

1993 óta foglalkoznak szántóföldi növényekkel és szőlő termesztésével a Balaton-felvidéken, Felsőörsön. Majd 2015-től 4 hektáron telepítettek mandulát, hideg sajtolással mandulaolajat, mandulalisztet és mandulavajat állítanak elő. Mindegyik termékük Nemzeti parki védjegyet kapott, amire nagyon büszkék! 2022-ben elkészült saját borospincéjük, ahol március 9-10., nőnapi rosé kóstolóval készülnek, azonban nem csak nőknek. Március 16-án a syrah világnapja alkalmából pedig a vörösborok kerülnek a középpontba.

Villa Gyetvai

Balatonfüred

H-V: 15-20

Látogass meg egy igazi füredi villát és a benne működő borászatot! Kóstold meg bármelyik három borukat, és ha azok közül az egyik az Olaszrizling, arra a pohárra a vendégük vagy. Emellett válogathatsz teljes borkínálatukból, és március 14-e, csütörtök estére egy kóstoló estet is szerveznek, ahol a függöny mögé pillanthatsz és már lepalackozott boraik mellett megízlelheted milyen még készülő borokat rejtenek a tartályok, hordók. A Vinotékába egy-egy palack borért is be lehet szaladni, és persze pohárra is kóstolható teljes kínálatuk.

Szántódpusztai Majorság

Szántódpuszta

K-V: 9-17

Sörkostoló a Helkával a majorság közel 200 éves pincéjében! Március 16-án a Szántódpusztai Majorság dézsmapincéje újra megtelik élettel és ezúttal a HELKA sörfőzde kisüzemi söreivel, valamint a MESÉS Pékség finomságaival. A sörfőzde mestereitől megtanulhatod, hogy milyen egy jó IPA, vagy mi is az a Jómadár, vagy a Kleine Fische! Gyere, és találkozzunk az Élő Majorban egy kulturális gasztroeseményen!

Mérce – Szigliget

Szigliget

H-V: 12-20

A március 15-i hosszú hétvégén egy különleges program keretein belül nyitja kapuit a Mérce – Szigliget. A mediterrán hangulatú bár és étterem, ezúttal szabadtéri eseménynek ad otthont a Taste Balaton gasztrofesztivál kiegészítő helyszíneként. Nem a klasszikus formában, hanem rendhagyó módon food truckok, balatoni fotókiállítás, látványfestészet és művészeti tárlat, valamint élőzenei műsor várja a látogatókat. A teljesebb élményért kerékpártúrák és élményhajózás is igénybe vehető a hétvége folyamán.
Napsütés, csillogó Balaton, kiváló bisztró ételek és páratlan italkínálat, művészet, zene és sport – ez vár rád Szigligeten, március 15-17 között. Kapcsolódj ki és töltődj fel a szabadban!

Nyitott Füle

Füle

H-V: 13-18

Kulturális, közösségi, és gasztro tér, ahol mindig történik valami. Bajor Imre és Koós János is éltek vagy nyaraltak Fülén, így a házban látható a Bajor emlékszoba is, a színész kedves tárgyaival. Március 8.-án kiállítás megnyitóval készülnek, mely során Ádám Zoltánra emlékeznek egykori tanítványai, hiszen Füle fontos volt a mester számára 12 évig vezett ott művésztelepet. A megnyitón Varga Heléna és zenekara lép fel.